top of page

”Vi måste synliggöra de många spännande yrkesmöjligheterna inom lantmäteriyrket”

Angelica Oscarsson Ström

Sveriges Kommunala Lantmäterimyndigheter (KLM) engagerar sig i Samhällsbyggnadslänken vid KTH för att synliggöra yrkesmöjligheterna och säkerställa att framtidens lantmätare får en stark start på arbetsmarknaden.


Angelica Oscarsson Ström, Lantmäterichef i Jönköpings kommun och ordförande för "Nätverket för kommuner med lantmäterimyndighet", understryker att samarbete mellan utbildningsväsendet och arbetslivet är avgörande för att locka fler till lantmäteriyrket.

 

Varför har ni valt att engagera er i Samhällsbyggnadslänken vid KTH?

"Sveriges kommunala lantmäterimyndigheter finns över hela Sverige och har ett kontinuerligt behov av att rekrytera kunniga personer inom fastighetsrätt, men som också har kunskaper inom ekonomi och teknik. Det råder brist på denna kompetensprofil i samhällsbyggnadsbranschen. Vi arbetar därför för att synliggöra de många spännande yrkesmöjligheter som finns för den som väljer den juridiska inriktningen, inte minst inom lantmätaryrket. Det är ett yrke med långa anor, men som ständigt utvecklas för att möta de växlande utmaningarna i samhällsbyggnadsprocessen. Vi ser en stor potential i Samhällsbyggnadslänken som en aktiv part som ger oss en ingång till både utbildningen och studenterna."

 

Vilka förutsättningar är viktiga för att studenterna ska få en så bra start på arbetsmarknaden som möjligt?

"I vår bransch är en bred kunskap om samhällsbyggnadsprocessen en viktig förutsättning. Denna kunskap går delvis att läsa sig till, men det är genom praktisk tillämpning, under utbildningen i form av praktik och sommarjobb och senare under sitt yrkesliv, som det verkliga lärandet uppstår. Det hjälper såklart också att ha genuint engagemang för att skapa ett bättre samhälle och att ha ett intresse för samspelet mellan fastighetsrätt, ekonomi och teknik."

 

Vilka utmaningar finns i vår bransch och på vilket sätt kan olika initiativ för samverkan bidra till att axla dessa utmaningar?

"En stor utmaning som finns i branschen är att konjunktur och politisk vilja ändras fort men att förutsättningarna i form av lagar och regler är mycket mer orörliga. Där är utbyte mellan olika aktörer i branschen och utbildningen en förutsättning för att skapa förståelse för varandras verklighet och att tillsammans hitta arbetssätt och lösningar som ger önskat resultat utan att äventyra rättssäkerheten. Inom samhällsbyggandet finns ett stort behov av juridisk kompetens och kunskap om samhällsbyggandets formella processer och det utbildas inte tillräckligt många med denna inriktning idag. Där behöver olika aktörer gå ihop och visa fördelarna med detta val."


Samhällsbyggnadslänken vid KTH välkomnar Sveriges kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) som nya medlemmar och ser fram emot ett givande samarbete!


Om Sveriges Kommunala Lantmäterimyndigheter

I Sverige finns 40 st kommunala lantmäterimyndigheter (KLM). I övriga kommuner är fastighetsbildningen statlig och bedrivs av den statliga lantmäterimyndighetens (Lantmäteriets) lokalkontor i hela landet. Sveriges Kommunala Lantmäterimyndigheter är en samarbetsorganisation för alla KLM.

 

Om Samhällsbyggnadslänken vid KTH

Samhällsbyggnadslänken vid KTH är en förening för samverkan mellan KTH och samhällsbyggnadsbranschen. Föreningen består utav ca 40 medlemmar, exempelvis arkitektbyråer, teknikkonsultföretag, bygg- och fastighetsbolag, kommuner och myndigheter samt branschorganisationer.

 

Att engagera sig i föreningen är ett utmärkt sätt att stärka en organisations närvaro på en av Sveriges främsta tekniska högskolor.

 

Intresserad av att bli medlem? Läs mer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page